Nå er de store – og de står støtt

Helt siden guttene mine kom til verden har de vært med på tur – høyt og lavt, i kulde, regn og på solskinnsdager. Minner for livet er skapt og gode elementer er lagt til grunne for å bygge selvtillit og stabilitet i livet. Den grunnen skal det nå godt gjøres å rokke ved.

Man kan vel trygt si at guttene har fått inn turlivet med morsmelka. I graviditeten gikk jeg på jakt til jeg var 7mnd på vei. Var så heldig å være frisk å rask i svangerskapet, så da var det ingen unnskyldning. Å dra på jakttur med magen ga meg troen på å klare alt :-). Heldige er også guttene som har så mye familie rundt seg som elsker turlivet og tar dem med. Far og besteforeldre på begge sider, som sprer av sin kunnskap, sine gode råd og som skaper gode minner med dem.

55a4873c85d943cbadd75e3489fce1af

Med ungene på jakt. Det er viktig at ungene forstår prosessen rundt og hvor maten kommer fra. At man lærer dem å respektere og behandle fangsten bra, det samme gjelder for naturen og dyrelivet generelt. Første jakttur tilbragte førstefødte Rune i bæremeisen på ryggen, med hørselverna godt trukket ned over ørene. Han storkoste seg, nynnet å lo og det gjorde jeg også. Det store temaet på turen var Hundremeterskogen, der bodde også Heffalumpen som visstnok var litt skummel, så han måtte vi vokte oss for. Ole Brum og Nasse Nøff lå å sov i en gammel hytte vi passerte :-). Da rypa dukket opp ble han gjort observant og han klappet stolt den døde rypa etter at den var skutt – Strøk på den varme fine fuglen og klemte den mot kinnet. Senere år var han med å flå og tilberede. Det hele ble en naturlig og fin prosess og rypa har alltid vært høyt respektert.

Rypejakt Roar

10399594_45500708737_3783_n
Lærdom og respekt om dyrelivet og naturen.

«Vi fyller våre liv med gode minner – minner som aldri i livet forsvinner»

Det har blitt utallige turer opp gjennom årene, i alle skalaer og til alle årstider. Fisketurer, jakt, sopp, telt, isfiske, ski, bær, båtturer osv. Turlivet er ganske enkelt et fantastisk liv og en flott arena for å skape de beste relasjoner og minner.

Mye moro med unger på tur. Da Rune og Roar var fire og syv år dro jeg dem med meg på jakt på Bæskades, dette er en tur som sitter ekstra langt framme i minnet. Guttene var utstyrt med lekehagler med patroner. Vi hadde det utrolig morsomt, været var kjempefint, høstens farger malte en flott ramme rundt oss og skapte en trygg, frisk og energisk stemning.  Det var så flott å se guttene gå der som stolte haner med «hagla» på ryggen. En fin måte å drive en mild opplæring av våpenhåndtering for kommende jegere på også.. 😉 og de tok det ganske så alvorlig, så børsa ble andektig handtert. Turen var en suksess og det ble mye rulling i tuene, latter og lek. Nistepakken gikk ned på høykant og med sjokoladebarter dro de begge hjem med sekkene «fulle» av rypefangst 🙂

Følelsen er ekstra god da jeg noen år senere fikk oppleve at de skjøt sine første ryper. En som 13 og den andre som 14 åring. Når man som mamma i alle år har forsøkt å gjøre sitt beste på guttefronten, så ble det en ekstra bonus.

Jeg skulle gitt mye for å få nyte mange av de fine turene og øyeblikkene igjen, men nå er de gjemt i hjertet og stadig nye kommer til. Det har blitt mange fine jaktturer og gode samtaler som jeg spesielt i deres hormonelle 🙂 ungdomstid satte svært stor pris på. Det er ikke alle mødre forunt å få kvalitetstid med sine tenåringsgutter på jakttur på fjellet. Jeg føler meg privilegert og takknemlig å ville aldri vært det uten.

Ikke alle turene vi har hatt har vært like vellykket idyllisk sett, det er ikke bare solskinnsturer – men sånn er vel livet generelt! Vi har hatt uvær, gnagsår, kalde fingre og tær… Men alt har gjort både meg og dem erfaringer rikere. Som da jeg tok dem med på snaufjellet seinhøstes og snøstormen kom uventet. Teltet måtte opp i hu og hast og guttene måtte sitte å holde på pluggene til alt var godt tjora fast. Våt og kald krøyp vi inn i tunnelteltet, bytta klær og krøyp nedi posen – det ble fort lunt og godt. Vinden herjet hele natten og det ble lite søvn på meg… som med jevne mellomrom fyrte på primusen for å holde varmen. Men guttene sov godt ned i soveposene og syntes nok det hele bare var spennende og ganske så stas. Jaktturen dagen etter ble skrinlagt, men å leke med en illsint lemmen og flyge vekk med teltet var omså like bra for dem :-). For min del ble værmeldingene sjekket grundigere før tur..

Høyt og lavt har jeg dratt dem med…. Småføtter som gladelig har hoppet fra tue til tue, som har klatret i trærne, hoppet i bekker, som har vært kalde og våte, som har vært varmet mellom hendene mine, på magen min og ved bålet. Nå er de store – og de står støtt.  Å det er ingenting som gleder meg mer.

1b6baf1240f44c6fbb10d669de126149

 

Gi ungene frihet og rom for utvikling. Snakk med dem og lær dem å ta forhåndsregler. La dem campe i hagen når de er små, ro ut med sjekta i tau, la dem fikse, gi dem kniv, la dem sløye og utforske. Lær dem å kjøre båt, la dem styre på med motorer, tauverk og fiskeredskaper. En verdifull kunnskap som ikke kan læres gjennom bøker, men gjennom å praktisere, å lære å feile.

For hva føles vel bedre for en mamma enn smilende unger som kommer på land med fersk sei i en alder av 9. Bløgga ferdig på sjøen, så de har blod etter fangsten i ansiktet og i håret. Skitten over «hau» men overlykkelig og stolt av fangsten og av å prestere.

Det er viktig å lære ungene om naturens luner – om været som ofte kan skifte fortere en de skifter underbukser og om respekten for alt liv. Lær dem om overlevelse i et telt på fjellet vinterstid, lær dem å nyte stillheten og ikke jage etter at det alltid må skje noe. Lær dem om stille fjellvann, om forlokkende tåke, om mystisk nordlys, om å lytte til vinden og trærne, å lukte på blomstene …. om å ha trua på seg selv. Lær dem å høste av og bruke naturen – det store som omgir oss. Lær dem at ingenting er en selvfølge.

14121e0fdbad4d3eb704826dc5bb066d
Livet i fjæra må utforskes grundig.

 

Å gi dem tid, sett dem foran ditt eget ego – kort ned turene, legg om ruta. Du får aldri den tida igjen, den er gull verdt.

«Foreldrene er som en bue, mens barna er pilene. Når pilene forlater buen, er de på egen hånd. Ute på sin reise. «Dine barn er ikke dine barn» sa den libanesiske forfatteren og maleren Kahil Gibran. «De er sønner og døtre av livet som lengter etter seg selv. De kommer gjennom deg, men ikke fra deg. Og selv om de er sammen med deg, så tilhører de ikke deg. Du kan gi dem din kjærlighet, men ikke dine tanker. For de har sine egne tanker.»»

6741d10400464a7e8c5c9683dddaad22
Rune tar et oppfriskende bad i elvekulpen

 

Så mange flotte minner som dukker opp når man setter seg ned å lar tankene fare… Jeg er så utrolig glad og takknemlig for at jeg har dem med meg i sekken min.

God tursommer!

 

 

 

 

2 kommentarer om “Nå er de store – og de står støtt

  1. Liss

    «Gi dine barn røtter og vinger»
    Et godt ordtak, og det viser du her. Fantastisk å sitte igjen med minner og i dag voksne barn som takker for en barndom med felles opplevelser. Hold på din tradisjon og du får ennu mer igjen iform av glede og anerkjennelse etter som de vokser til.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s